Anul trecut de Crăciun, am primit cadou invitația de a participa la bett, eveniment dedicat educației, desfășurat la Londra între 25-28 ianuarie, unde pe 27 ianuarie, chiar de ziua mea, era invitat să vorbească Ken Robinson! Ce mare bucurie!

Nu știam nimic despre acest eveniment înainte de a primi cadoul. După ce s-a dus entuziasmul la gândul că îl voi asculta pe Ken vorbind chiar în fața mea și voi fi alături de atâți alți pasionați de educație, am început să pun la punct călătoria. Cu cine aveam să merg, unde să stau și alte asemenea.

Locul de desfășurare îl cunoșteam prea bine de la alte evenimente la care am participat în aceeași incintă: London Excel – o hală enormă destinată evenimentelor și conferințelor. Alexandra Anton acceptă învitația de a împărți această aventură cu mine și uite așa pe 26, puțin după prânz ajungem la locul cu pricina.

Primul aspect care ne-a uimit de când am trecut pragul evenimentului a fost organizarea extraordinară. Accesul la eveniment a fost gratis și s-a făcut cu biletul trimis de ei ulterior înscrierii online (după ce în nenumărate rânduri au trimis mailuri pentru a ne aminti să venim cu biletul de acces). Ecusoane erau pregătite și ușor accesibile la multele standuri de la intrare în sală sau de prin sală iar biletul era scanat la intrarea în incinta bett plus de câte ori decideai să participi la un seminar sau conferință.

Un alt aspect uimitor! Suprafața de desfășurare a evenimentului era jumătate din întregul Excel! Am să caut doar de curiozitate care e suprafața, dar, în orice caz, pentru că știu care e împărțirea obișnuită a spațiului, am fost impresionată de efortul monstru pe care l-au depus pentru a face loc desfășurării evenimentului iar apoi, de numărul mare de participanți: o hală enormă plină de companii, instituții și oameni adunați de dragul educației!

Apoi, tot de la unul dintre standurile cu oameni simpatici ce zâmbesc non stop “here to help”, am luat o hartă și un ghid/almanah enorm unde era prezentat evenimentul în mare detaliu. Ele ne-au ajutat să alegem unde vrem să mergem (la ce seminar, prezentare, conferință etc) și cum să ajungem acolo. (eu descărcasem și aplicația bett, dar prefer întotdeauna o însemnare pe hârtie unui ecran).

Pentru prima zi am hotărât să ne familiarizăm cu locul plimbându-ne fără țintă pentru o vreme, apoi, pentru că temele păreau cele mai interesante acolo, ne-am strecurat într-un sector dedicat directorilor de școală School Leaders Summit unde am rămas până la finalul zilei pentru a urmări 3 prezentări:

Thinking Interantionally – Colin Bell, CEO Council of British International Schools, care a vorbit, foarte pasionat pentru un britanic despre școlile britanice internaționale (COBIS), despre specificul lor, avantajele și valorile pe care le promovează, dar și despre tendința de creștere a numărului acestor școli la nivel mondial.

Empowering Leadership in The Classroom – Gabriel Rshaid, Head of St. Andrew Scots School, Buenos Aires, Argentina a vorbit despre cum putem dezvolta simțul de lider în elevi, încurajând preluarea de ei a controlului asupra procesului de educație și mutând accentul de pe conținut, pe dobândirea de aptitudini de viață. O astfel de viziune, susține el, promovează spiritul antreprenorial și se realizează schimbând radical curricula educațioanlă. îmbrățișând tehnologia, creativitatea, colaborarea.

Award Winning Leadership Culture – What do Teachers Need to Excel? Global Teacher Prize nominees: Maarit Rossi – Finland, Kazuya Takahashi – Japan, Colin Hegarthy – UK  au vorbit despre provocările și bucuriile meseriei de dascăl și specificul acestei meserii în contextul țării fiecăruia. Dacă povestirile din Finlanda și UK erau oarecum cunoscute mie, cele din Japonia mi-au ciulit urechile: numărul de ore petrecute de dascălii japonezi la școală este enorm, deseori ei muncind până la 10 noaptea, plus în weekend!

În cadrul fiecărui seminar, exista posibilitatea de a te conecta pe o platformă online special creată pentru bett și de a pune întrebări ce în funcție de numărul de voturi primite de la alți participanți, urmau să fie răspunse de prezentatori. În locul unei ședințe de întrebări, cei 3 participanți au venit în public și au vorbit cu noi. La masa noastră a venit Maarit Rossi, ocazie pentru Alexandra de a mai schmba păreri despre educația din Finlanda iar pentru mine să mai prind câteva informații despre acest sistem educațional care mă fascinează.

Pentru o zi începută la 4 dimineața, am hotărât că am făcut suficiente și ne-am retras pentru a ne reface forțele pentru ziua 2 de bett.

Ziua 2

Ne-am stabilit tabăra la bett arena, unde ne-au atras cel mai mult subiectele și persoanele invitate:

Tony Robinson – Discovery Eduation-  personalitate marcantă a culturii britanice, la bett, sir Tony a vorbit despre cât de mult i-a displăcut școala, din ce motive, despre importanța legăturilor dintre științe într-un sistem de educație sănătos și cum vede el educația în viitor.

– Rajen Sheth, Product Director Google, Chrome – Reimagining Education with Technology. Rajen a vorbit despre cum tehnologia poate fi văzută ca o unealtă folosită de educație pentru a pregăti elevii pentru un viitor în care apar noi cerințe referitoare la aptitudinile de pe piața muncii: creativitatea, gândirea critică sau munca în echipă. Rajen susține că educația viitorului este personalizată, măsurabilă, colaborativă, diversă și controlată de elev.

– Imogen Heap ne-a făcut o demostrație live de a compune muzică folosind tehnologia. Sunetele scoase de ea erau înregistrate și prelucrate de un computer ce era dirijat tot de ea în timp real folosind o pereche de mănuși (MiMu Gloves) ce îi comunicau acestuia diverse comenzi, folosind mișcări similare cu ale unui dirijor.

– Sir David Carter, National Schools Commissioner ne-a împărtășit din vasta lui experiență pe meleagurile educației despre importanța leadershipului în educație: ce forme îmbracă, ce responsabilități există la fiecare nivel, dar și despre importanța comunității în existența unei instituții, despre valorile din spatele fiecăreia și despre cum un lider adevărat va aduce în jurul lui schimbare și evoluție.

– A venit și momentul mult așteptat: discursul lui Ken Robinson: The Learning Revolution!

Așa cum a detaliat în cartea sa „Creative Schools”, Ken a adus în discuție pe lângă problemele actuale ale educației, câteva exemple de bune practici care pot fi luate ca model și sursă de inspirație pentru cei care vor să aducă schimbarea în educație:

– Minddrive, un program de afterschool din Kansas City, a dus conceptul de învătare la un alt nivel, cu atât mai mult cu cât el se adresează adolescenților defavorizați: tinerii concep și realizează integral automobile sustenabile, combinând cunoștițe practice cu cele academice legate de aerodinamică, design sau mecanică. Pe lângă succesul proiectelor, adolescenții nu doar că se țin departe de probleme, dar au rezultate foarte bune la învățătură și privesc optimiști spre viitor.

The Big Idea este un proiect demarat de Andrew Bott, directorul Orchard Garden School din Roxbury Massachussets, care a hotărât eliminarea bugetului de securitate al școlii și relocarea sumelor pentru stimularea laturilor artistice ale elevilor: ore de muzică, desen, pictură sau literatură cu rezultate benefice pentru elevi, profesori, școală și comunitate.

Finalul discursului lui Ken m-a emoționat până la lacrimi și am să reproduc ultima parte aici:

„We are all organic creatures and the only way we will make our children thrive is to understand the conditions under which living things thrive: an ecosystem where one thing will feed the other and if the conditions are right, people will grow themselves.(…) It is often said that if you watch a plant grow it s a kind of a miracle. Well it is! And if you watch a child grow it s a miracle too! And if you re in education, you re in the miracle business. The only business really, that we should be in.”

Ziua 3

Pentru început am mers la secțiunea learn live pentru a o asculta pe Brianna Owens, profesoară în SUA mutată în Finlanda, povestind despre The Finnish Line-The secret to Finnish Schools. Am ascultat despre combinația dintre tehnologie și tradiții, dar și a diverselor sectoare ce fac ca sistemul educațional să funcționeze așa de bine: sectorul civic, sistemul de sănătate, sectorul cultural.

Apoi mi-am propus să mă plimb aleatoriu și să mă opresc pentru a cerceta sau discuta acolo unde ceva de-ale tehnologiei mă va atrage. Am ascultat prezentări de produse și aplicații create special pentru a sprijini educația și am discutat cu alți pasionați ai educației.  Simultan simțeam legătura instantanee dintre oameni cu aceeași pasiune, dar simțeam totdată cum eu însămi sunt depășită de implicațiile tehnologice ale unei educații moderne: whiteboard-uri, aplicații prin care elevii își pot construi și monitoriza propria educație, platforme digitale pline de resurse pentru dascăli și elevi.

Am plecat amândouă spre țară sub impactul a ceva ce nu puteam încă digera. Eram pe de o parte bucuroasă că am luat parte la așa ceva, pe de alta descumpănită vâzând prăpastia dintre ce se întâmplă la noi și calea de urmat.

După ceva timp de reflecție asupra evenimentului, pot trage concluzia că educația este ca o hartă meteorologică: de la diverse epicentre pornesc curenți ce ating întreaga planetă, fie că aceste epicentre sunt țări ca Finlanda cu educația ei de top, fie că vorbim de impactul tehnologiei, dar există aceste pârghii ce mișcă omenirea și educația în special spre viitor.

Iar dacă sub vreme suntem toți, legat de educație ne putem alege atitudinea: suntem deschiși la realitate sau ne păstrăm viziunea învechită asupra ei? ne vom lăsa duși de curentul care merge spre viitor? Ba chiar există posibilitatea să devenim noi epicentru de bune practici și de a porni propriul curent. Ce vom alege? Zilele recente îmi dau speranță.

Arina Angelescu – Preşedinte

Seeding Knowledge Foundation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu