Câteva “pastile” actuale despre cărți, însoțite de recomandări:

  1. Unul dintre clișeele pe care le combat cel mai des se referă la “azi serbăm ziua pisicilor, ciocolatei, cafelei, apei…” și altor vietăți/produse/aspecte la care probabil nici nu ne-am putea imagina că au alocată o zi specială în an. Practic, săptămânal găsim ceva de sărbătorit – ceea ce poate fi deosebit într-o formă sau alta, de la public la public sau de la cititor la cititor. O zi care totuși mi-a atras atenția a fost Ziua Scriitorilor (3 martie), probabil și datorită statusului postat pe o rețea de socializare de Florin Iaru care spunea La mulți ani cititorilor de ziua scriitorilor. M-am gândit astfel, ca cele patru „pastile” cu și despre cărți să includă și o recomandare. Prin urmare, pe 3 martie – de Ziua Scriitorilor, mă aștepta un drum lung către casa părinților mei și m-am gândit că merită să-l parcurg cu Julian Barnes – Papagalul lui Flaubert.
  1. Tot pe 3 martie și tot despre aniversări – mi-am amintit de serbarea unei zilei de naștere a unei foste colege care “ne-a servit” câte o carte, la alegere, în dar de ziua ei. Îmi amintesc cum a intrat în biroul nostru și după șirul de felicitări, îmbrățișări și urări, ne-a poftit în biroul ei să alegem din candy bar-ul care a fost înlocuit de un book bar și am putut astfel să ne bucurăm de câte o carte. (Opțiunea mea atunci: Haruki Murakami – Pădurea norvegiană).
  1. Din păcate, cititul trece destul de mult în online din offline – zilele acestea frumoasa librărie Anthony Frost își închide porțile (după ce ne-am despărțit anterior de Bastilia), tot mai multe ziare trec din varianta print în varianta online sau e-readerele devin din ce în ce mai populare. Cu toate acestea, sunt și câteva contraexemple – avem reviste noi pe print – Point sau publicații bune care rezistă în format tipărit – Dilema, Sinteza (nu vreau să mă gândesc ce eforturi se duc pentru rezistența lor). Mulțumesc, Anthony Frost, pentru că de la tine am cumpărat cadouri și cărți deosebite, dar și cel mai frumos album al meu – care adună “Gânduri, imagini” ale lui Liviu Ciulei. Și mai las aici o recomandare offline – Kilipirim – târg de carte cu discount, 15-17 martie, la Unirea Shopping Center – aripa Călărași.
  1. Anul trecut, observam că tot mai puțini copii sunt atrași de citit, de dorința de a parcurge din scoarță în scoarță o carte, de a călători mai des și a citi povești noi ale oamenilor. Atunci m-am gândit că ar fi util să le facilităm noi ca fundație acest proces – fie să le facem abonamente la bibliotecă, fie să existe un fond de cărți la care pot apela. Știam de ideea de business a celor de la Bookster, dar nu știam cât de realistă este pentru copii. Și cum totul se află la un mail distanță, le-am povestit despre dorința de a aduce copiii aproape de cărți și ei ne-au donat un fond foarte consistent de cărți care îi pot susține pe puști în demersurile lor educaționale. Ce fac cei de la Bookster pentru angajații companiilor și campaniile derulate pentru a crește comunitatea booksterilor este probabil una dintre cele mai faine idei de business creativ la ora actuală, în România. Când am mers la ei să luăm cărțile care ne-au revenit pentru puștii Seeding Knowledge, am aflat că cea mai solicitată lucrare în rândul abonaților Bookster este lucrarea lui Eric Emmanuel Schmitt – Cea mai frumoasă carte din lume.

Cristina Grigore – Coordonare Program SKF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu