Devine tot mai clar, dureros de clar, faptul că a nu comunica bine și eficient cu cei din jur este o boală persistentă în societatea noastră, o boală pe care uneori o depistăm, alteori nu, dar care ne face viața amară pentru că ajunge să creeze dificultăți sau chiar rupturi (uneori iremediabile) în relațiile de tot felul: amoroase sau de cuplu, parentale sau filiale, amicale și profesionale sau sociale, cu cei apropiați.

Modalitatea de a comunica se învață în relaționările timpurii din familie, așa cum tot atunci se învață și alte abilități sau dizabilități care devin modele acceptate ca fiind „normale”…  Asta până când, în unele cazuri, lărgind aria relaționărilor în afara familiei, găsim diferențe care ne atrag și care ne dau șansa schimbării. Iar motivațiile pentru schimbare au un rol esențial.

Așadar, mai întâi învățăm să comunicăm în familie și rădăcinile care se prind în acea perioadă vor ghida viața noastră și calitatea pe care o va avea aceasta. De aceea este atât de important modul cum comunicăm.

Comunicăm bine și eficient? Un răspuns pozitiv la această întrebare stă în calitatea relațiilor pe care le avem și, uneori, chiar în corpul nostru, întrucât acesta ne transmite mesaje de dezechilibru prin apariția diverselor somatizări. Și observarea dezechilibrelor este punctul de plecare în călătoria spre schimbare.

Desigur, la nivelul aspirațiilor, al intențiilor, așteptărilor și cererilor, cei mai mulți dintre noi – deopotrivă copii și adulți – ne dorim și căutăm să ajungem la  comunicare cât mai bună și completă, la relaționări cât mai vii, autentice și creatoare. Cu toate acestea, la nivelul realității faptelor și a ceea ce se vede în practică – pe terenul comunicării în familie, la școală și în societate – domnește lipsa comunicării, iar acest fapt afecteaza toată lumea: frustrările și insatisfacțiile devin mai importante decât toleranța, cuvintele nespuse circulă și alimentează neînțelegerile, iar reacționalul este mai frecvent decât relaționalul, neînțelegerile și intoleranța se manifestă mai des decât armonia.

Dezvoltarea capacității de a comunica viu și de a crea relații sănătoase este una dintre condițiile de bază pentru a schimba sau îmbunătăți relațiile părinți-copii, adulți-copii, profesori-elevi, adulți-adulți.

Comunicarea eficientă presupune responsabilitate, iar aceasta trebuie dezvoltată de fiecare dintre noi pentru ca mai apoi să putem cere celorlalți același lucru.

Voi cum comunicați? 🙂

Liliana Braga – Psiholog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu